معرفی انواع کوره آجرپزی
معرفی انواع کوره آجرپزی
یکی از مراحل مهم وحساس در تولید انواع آجر ، پختن خشت خام در کوره می باشد . آجر از هرنوعی که باشد، خواه آجر لفتون یا آجر سفال فوم دار و یا انواع دیگر آجر ، پس از آماده شدن قالب و تبدیل شدن به خشت خام باید در کوره های مخصوصی قرار بگیرد تا در اصطلاح پخته و آماده ورود به بازار مصرف شود . به فرآیند پختن خشت و تبدیل شدن آن به آجر اصطلاحا آجرپزی می گویند. آجر در کوره های مختلفی پخته و آماده می شود که در این مقاله سعی داریم به معرفی اجمالی انواع کوره ها بپردازیم.
کوره آجرپزی سنتی در ایران قدمتی دیرینه دارد و بسیار کاربردی می باشد. یکی از معروف ترین بناهای تاریخی ایران که آجر استفاده شده در آن ، با استفاده از همین کوره های باستانی ساخته شده است، بنای تاریخ طاق کسری در تیسفون واقع در کشور عراق کنونی می باشد. قدمت آجر در ایران به هفت هزار سال قبل می رسد که در ساخت کاخ ها، مساجد ، مدارس، عبادتگاهها و ساختمانهای مهم دیگر از آجر استفاده می شده است.
به طور کلی سه نوع کوره آجرپزی داریم:
- کوره هوفمن ( هافمن)
- کوره تونلی
- کوره تنوره ای
کوره هوفمن ( کوره هافمن یا کوره هوفمان ) :
کوره هوفمن که توسط شخصی به همین نام اختراع شده است و در گروه کوره های پیوسته قرار میگیرد ،کوره ای با آجر ثابت و آتش رونده می باشد. کوره هوفمن یک تونل بسیار طولانی به شکل حلقه یا بیضی می باشد که از اتاق های کوچک متعددی تشکیل یافته است. این اتاقکها با درب هایی به نام قمیره به هم متصل می شوند .اندازه کلی کوره هوفمن به تعداد قمیره ها بستگی دارد و کوره با آن اندازه گیری می شود به عنوان مثال تونل 20 قمیره ای دارای 20 قمیره می باشد . کوره هوفمن دارای 4 مدل مختلف می باشد که نامهای آن کوره حلقوی ، کوره زیگ زاگ ، کوره هوفمان بوکس و کوره هاریزن می باشد . این کوره آجرپزی مدرن و پیشرفته در صنایع سفال ، آجر و مواد دیرگداز کاربرد دارد
.
کوره تونلی :
کوره تونلی ،کوره ای با آجر رونده و آتش ثابت می باشد . این نوع کوره از کوره های مدرن آجرپزی محسوب می شود و در گروه کوره های مداوم یا پیوسته قرار می گیرد. این کوره ها در صناعی مانن سفال ، سرامیک ، آجر و چینی مورد استفاده قرار می گیرد .این نوع کوره، تونلی باریک و دراز داردکه کف آن ریل گذاری شده است. آجرهای قالب زده شده با عبور از درون این تونل در برابر حرارت بسیار زیاد در حدود 1100 درجه سانتی گراد قرار می گیرد و پخته می شود . کوره های تونلی مانند خشک کن عمل می کنند. خشت های خام از یک سو به وسیله واگن وارد کوره شده و از سوی دیگر آجر پخته شده از آن خارج می شود. طول این کوره ها به 3 قسمت تقسیم می شوند : منطقه پیش گرمایش ، منطقه پخت و منطقه خنک کن.
کوره تنوره ای :
کوره تنوره ای ، کوره ای با آجر و آتش ثابت می باشد . این کوره دارای تنوره کوتاه و گشادی است که خشتهای خام درون آن چیده می شوند. هوای گرم و دود از لابه لای خشت های چیده شده عبور می کنند و موجب پخته شدن خشت های خام می شوند.
این نوع کوره به صورت مداوم نمیتواند کار کند چون پس از اینکه خشت ها پخته شده و به آجر تبدیل شدند ، سر کوره را باز کرده و منتظر می شوند تا آجرها کم کم سرد شوند و برای بارگیری یا انبار کردن آماده شوند.
ویژگی دیگری که کوره های تنوره ای دارند این است که چون درجه حرارت درون کوره از بالا به پایین زیاد می شود و در ترازهای مختلف دارای درجه حرارت های مختلف می باشد، جنس آجرها در ترازهای مختلف با هم متفاوت می باشد.